Stamppot van Radijsjes

Stamppot van radijsjes? Echt? Een stamppot van radijsjes? Ja! En het is echt superlekker. En nog veel belangrijker: heel goedkoop.



Zorg er in ieder geval voor dat je verse bosjes radijs hebt; dus als het groen van de radijs er nog helemaal vers en groen uit ziet. Andere bosjes mag je voor dit recept laten liggen. En de bosjes zonder groen al helemaal. (Zonde dat dat wordt weggegooid!)


Wat heb je nodig voor 4 personen of 4 maaltjes?


- 4 bosjes radijs (let dus op dat ze vers zijn)

- 1 kilo kruimige aardappels
- 250 gram gerookte spekreepjes 
(vervang voor een vegaversie door pijnboompitjes)
- 25 gram boter
- 1 eetlepel crème fraîche
- zout en peper

Hoe maak je het?


Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze in een laagje water met een zout en kook ze gaar (ca 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukjes)


Snijd het groen van de radijsjes, was dit goed en laat dit uitlekken. Snijd het groen in reepjes als het uitgelekt is. 


Maak de radijsjes schoon en snijd deze in plakjes. 


Verhit de boter in de pan en stoof hierin de plakjes radijs (op heel laag vuur) voor ongeveer 10 minuutjes. 


Bak intussen de spekreepjes uit in een droge pan tot ze lekker knapperig zijn. Let op je rookmelder. De mijne gaat hier heel vaak af. 


Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Roer hier de gesmoorde radijsjes (zonder het vet), de spekreepjes met een beetje van het vet (voor de smaak) en de crème fraîche door. De crème fraîche kun je achterwege laten of eventueel vervangen door een klein beetje roomboter, maar het smaakt wel erg lekker, 


Schep er als laatste het groen van de radijs door en verwarm de stamppot nog even kort. Proef deze dan en voeg er dan eventueel nog naar eigen smaak zout en peper aan toe. 


Eet smakelijk!


Ps. Ik vond het zelf lekker om er een tartaartje bij te eten, maar dit hoeft natuurlijk niet.






Reacties