Bolognesesaus

Een echte Bolognesesaus is niet in een handomdraai klaar. Ondanks dat het niet moeilijk is om de saus te maken en zeker ook niet duur, moet je wel rekening houden met een bereidingstijd van minstens 4 uur.



Wat heb je nodig?


500 gr. gehakt (h.o.h. of runder. Ik vind rundergehakt lekkerder, maar h.o.h. is goedkoper)

150 gram ontbijtspek
150 gram rauw ham (dit kun je ook weglaten, maar het is wel lekkerder)
1 grote ui
2 stengels bleekselderij
2 teentjes knoflook
ca een halve winterwortel (of ongeveer dezelfde hoeveelheid bospeen)
150 ml wijn (wit of rood, kan allebei en het kan ook zonder)
2 kleine blikjes tomatenpuree, of 1 grote.
1 runderbouillonblokje
500 ml water
zout en peper naar smaak

Aan de slag:


Snijd de ui, wortel en bleekselderij in grove stukken. Doe dit samen met de knoflook in een keukenmachine en snijd fijn. Zet dit apart. Doe vervolgens de ontbijtspek en eventueel rauwe ham in de machine, eerst schoonmaken is niet nodig, en snijd ook dit fijn.


Bak het gehakt rul. Doe het spek en eventueel de ham erbij en bak dit ca 3 min. Doe de fijngesneden groenten erbij en bak dit ook even aan. Doe dan de tomatenpuree erbij en bak dit mee tot de zurige geur eraf is. Blus af met de wijn en laat koken tot het vocht bijna weg is.


Doe er dan de 500 ml water en het bouillonblokje bij. Breng dit aan de kook en laat ca 3,5 uur op laag vuur pruttelen. Doe er dan peper en naar smaak zout bij. Let op want er zit al redelijk zout in. Ik doe er eigenlijk nooit zout bij.


Serveer met pasta naar keuze en geraspte parmezaanse kaas, of een andere kaas naar keuze.


Bon appetit!


Variaties:


Je hebt dan een flinke pan saus en je hebt vrij weinig nodig per portie omdat het zeer geconcentreerd is van smaak. De saus wordt overigens lekkerder als hij al gestaan heeft. Je kunt hem makkelijk invriezen, maar er bijvoorbeeld ook lasagne van maken.


Of je kunt er Shepherd's pie van maken. Dan neem je de hoeveelheid die je nodig hebt, doet er doperwtjes en worchestshiresaus door. Doet dit in een ovenschaal en bedekt het met aardappelpuree met kaas. 175 graden, ca 25 a 30 minuten.


Reacties